woensdag 15 juli 2020

Recensie: Hart van glas


Hart van glas door Miranda Peters
Hart van glas is een 294 pagina's tellend boek dat door Miranda Peters geschreven is. Het is het eerste deel van een trilogie en is uitgegeven door Dutch Venture Publishing. 

Waar gaat hart van glas over?
Hester is nog maar zeven jaar oud als de auto waarin ze met haar familie zit slipt, over de kop slaat en in de brand vliegt. Ze weet haar moeder en zusje te redden, maar haar vader niet en ze geeft zichzelf de schuld van het ongeluk. Het blijft een raadsel hoe het kan dat ze zelf geen enkel schrammetje had opgelopen. 
Bijna tien jaar later lijkt ze een gewoon meisje. Ze doet het goed op school, heeft leuke vriendinnen en is populair bij de jongens. En dat wil ze graag zo houden. Behalve haar beste vriendin mag niemand weten wat Hesters geheim is: dat ze een bovenmenselijke kracht bezit. 
Dan ontmoet ze Siem en ze voor het eerst in haar leven hopeloos verliefd. Alleen is niets wat het lijkt en beleefd Hester dingen waar ze nooit van heeft kunnen dromen - of misschien toch wel?

Is hart van glas een aanrader?
Hart van glas trok me mee in het verhaal en liet me niet meer los. Wel ging het op een gegeven moment iets te lang over hetzelfde onderwerp. Gelukkig werd het dan na een tijdje weer spannend. 

De personages waren duidelijk en je leefde erg met Hester mee. Ook haar familie en beste vriendin waren diepgaander, de meeste andere personages waren een beetje oppervlakkig. 

"Ik begon de balken aan het plafond te tellen om wat te doen te hebben, want ik merkte dat mijn vingers begonnen te trillen van de zenuwen."

Het boek had een prettige schrijfstijl die je in het verhaal liet blijven. Bij dit boek was het ook fijn dat je telkens vanuit hetzelfde perspectief las en niet telkens wisselde van perspectief. 

"'Als ik niet met die pop had gegooid, was er niks gebeurd.'"

Het verhaal was ook erg leuk en logisch opgebouwd. Er zat ook een rode draad door het verhaal heen, die ook echt gevolgd werd. De uitleg voor haar 'bovennatuurlijke kracht' klopt ook en het is toch nog realistisch. Het is ook geen boek waarin allemaal weerwolven, vampiers en elven rondlopen. Hester gaat gewoon naar school en probeert haar kracht te verbergen. 

Ik geef het boek 4,5 sterren en raad het echt aan!

4,5/5 sterren                                             


zondag 12 juli 2020

Recensie: RAAK ME. NIET.


RAAK ME. NIET door Laura Kneidl
RAAK ME. NIET. is het eerste deel van een tweeluik dat geschreven is door Laura Kneidl. Het boek bestaat uit 430 pagina's en is oorspronkelijk in het Duits geschreven, toen was het in 2017 uitgegeven. In 2020 heeft uitgeverij Zomer & Keuning het boek vertaald en uitgeven. 

Waar gaat RAAK ME. NIET over?
Als Sage op de universiteit in Nevada aankomt, heeft ze niks. Ze woont in haar oude Volkswagenbusje, doucht stiekem in een studentenhuis op de campus en blijft zo ver mogelijk uit de buurt van de andere studenten. Ze wil maar één ding: opnieuw beginnen en alles vergeten wat er thuis in Maine gebeurt is. Maar dat is niet zo makkelijk. Om geld te verdienen heeft ze een baantje op de campusbibliotheek. Daar ontmoet ze Luca. Hij is alles waar ze bang voor is, met zijn doordringende ogen, tattoos en ruige uiterlijk. Maar Luca is anders dan hij lijkt te zijn en hij laat Sages hart ook op een andere manier kloppen. 

Is RAAK ME. NIET een aanrader?
RAAK ME. NIET is heftiger dan de kaft en flaptekst doen vermoeden. Sage heeft namelijk ook een angststoornis, die het haar erg moeilijk maakt. Ook is het niet een basic liefdesverhaal. Het is origineel en zorgt dat je doorleest. Ook zitten er een aantal plottwists in. 

Vooral het einde had een grote plottwist. Op de achterflap stond een quote over een cliffhanger op het eind. In het laatste hoofdstuk snapte ik niks van die quote, maar de laatste paar pagina's zorgde dat er toch wel een enorme cliffhanger kwam. Wat wil ik het volgende deel VERLIES ME. NIET. graag lezen. 

Laura Kneidl heeft een fijne schrijfstijl en zorgde dat je het boek niet weg kon leggen. Ook komt het verhaal erg realistisch over. 

Het verhaal gaat ook niet alleen over Luca, maar er gebeuren ook veel andere dingen in het boek. Telkens gebeurt er wel iets nieuws. Niet altijd zijn het enorme plottwists, maar soms zijn het kleine plottwists of gebeurtenissen die je aandacht trekken en je door laten lezen. 

Het boek is ook erg mysterieus aan het begin. Er werd namelijk niet gewoon beschreven wat er gebeurt is. Wel had ik al snel door wát er gebeurt was, maar omdat het niet zeker was liet ook dit je doorlezen.

Kortom RAAK ME. NIET is een boek dat je laat doorlezen, een echte aanrader dus! Dit New Adult boek is een mooi verhaal, dat me nieuwsgierig heeft gemaakt naar het volgende deel. 

5/5 sterren                                               

donderdag 9 juli 2020

Recensie: Rodham


Rodham door Curtis Sittenfeld
Rodham is een 458 pagina's tellend boek dat door Curtis Sittenfeld geschreven is. Het is een roman die uitgegeven is door Atlas Contact. 

Waar gaat Rodham over?
Wat als Hillary nooit met Bill was getrouwd?
1971, Hillary Rodham is een veelbelovende jonge vrouw: ze studeert rechten aan de prestigieuze rechtenfaciliteit van Yale, en maakt naam als activiste en voorvechtster van vrouwenrechten. En dan valt ze als een blok voor Bill Clinton. Een knappe, charismatische medestudent die zijn politieke carrière al ijverig in de stijgers aan het zetten is. Tussen Hillary en Bill ontstaat een diepgaande, intellectuele en emotionele verbintenis. 
In het echt trouwde Hillary met de liefde van haar leven en werd zij de Hillary Clinton die we al decennia kennen. Maar in deze meesterlijk verbeelde roman kiest Hillary een andere weg en verlaat Bill. In de daaropvolgende decennia klimt ze op in de Amerikaanse politiek. Haar wegen zullen die van Bill Clinton telkens opnieuw kruisen, zowel in de politieke arena als privé. 

Is Rodham een aanrader?
Rodham moest even opstarten. Aan het begin sprak het me niet heel erg aan en moest ik even doorzetten met lezen. Maar na een aantal hoofdstukken kwam het verhaal helemaal op gang en kon ik het boek nauwelijks meer weg leggen.

"'Hebt u weleens iemand gezien met een tatoeage in zijn gezicht? (…) als u op tv komt, moet u zich eens voorstellen dat u een enorme tatoeage op uw gezicht hebt. U bespreekt de gezondheidszorg, maar de mensen kunnen nauwelijks luisteren omdat ze steeds denken: waarom heeft ze die tatoeage daar? Zo vreemd vinden mensen dus een vrouw die president wilt worden.'"

De personages zijn goed beschreven en niet oppervlakkig of vaag. Ook leef je vooral met Hillary mee. Ondanks dat Hillary en het verhaal in dit boek fictief zijn, is het erg realistisch geschreven. 

Wat ik ook wat minder vind is dat de tijden soms enorme stappen maken, waardoor je het verhaal telkens weer even kwijt bent. In het laatste deel heb je wel een tijd, maar denkt ze soms terug aan andere momenten, daar kan je beter in het verhaal blijven. 

Het verhaal is mooi verteld en het boek zit vol met mooie zinnen. Het verhaal is ook altijd duidelijk en de omgeving en andere plekken waar ze is worden mooi beschreven. 

Het verhaal is soms ook spannend en je hoopt telkens dat ze een verkiezing wint. Ook weet Curtis Sittenfeld feit en fictie goed door elkaar te verweven. Sommige uitspraken van iemand in de politiek of van Hillary zelf, zijn ook echt gedaan.

Ik geef Rodham door Curtis Sittenfeld 4 sterren en kan het boek ook aanraden.

Ik dank de club van echte lezers van Atlas Contact voor dit exemplaar. 

4/5 sterren                                                 

maandag 6 juli 2020

Recensie: Attractopia


Recensie: Attractopia 
Attractopia is door 41 jongeren geschreven onder regie van Erik Persoons. Het boek telt 160 pagina's en is uitgeven door uitgeverij Kramat. Het is een jeugdtriller. 

Waar gaat Attractopia over?
Luna wint één van de tien duotickets voor Attractopia, een gloednieuw pretpark. Maar voor ze naar het pretpark gaat heeft ze al verschillende, enge nachtmerries. Is dit een waarschuwing?
Tijdens de openingsceremonie biedt zich een elfde kandidaat aan. Wat is er gebeurd? Een vergissing? Heeft iemand vals gespeeld?
De directie besluit hem ook toe te laten. Maar dan spelen er zich rare voorvallen af in het pretpark, ongevallen en verdwijningen. 
De spanning is om te snijden!
Neem plaats in een rollercoaster, dwaal door het griezelkasteel en laat je verrassen door draken en duizelingwekkende avonturen...

Is Attractopia een aanrader?
Het boek is spannend en je leest er vlot doorheen. Je merkt nauwelijks dat het door meer dan één persoon geschreven is. Het waren namelijk 41 jongeren die dit boek schreven. 

"De directeur is boos op hem en schreeuwt hem volledig overstuur toe dat hij zijn post nooit mag verlaten."

Dit boek is een jeugdtriller die voor jongeren kinderen, rond de 10 tot 14 jaar, erg leuk is om te lezen. Het spanningsniveau is namelijk perfect voor die leeftijden. 

De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt, maar de rest van de personages zijn wat oppervlakkig. Van hun hoor je vooral de mening van Luna, een van de hoofdpersonages. Van het pretpark krijg je een goed beeld. De attracties worden goed beschreven en dat zorgt ervoor dat het leuk is om te lezen.

"Oh nee, dat hou je toch niet voor mogelijk! Hoe haalt ze het in haar hoofd!"

Er gebeuren een aantal mysterieuze dingen. Er verdwijnen kinderen, er gebeuren ongevallen en waarom zijn er ineens elf deelnemers? Die vragen zorgen ervoor dat je door wilt lezen en langzaam maar zeker krijg je antwoorden. 

Ik raad deze jeugdtriller zeker aan. Het is vooral voor kinderen van ongeveer 10 tot 14 erg leuk en spannend om te lezen! 

Ik dank Erik Persoons voor dit recensie-exemplaar.

4/5 sterren                                                

zondag 5 juli 2020

Bookhaul Juni


Bookhaul Juni!
In juni heb ik een aantal boeken aan mijn verzameling toegevoegd. Ik was 24 juni jarig, waardoor ik nog meer boeken dan normaal kreeg. Ook mocht ik meedoen aan een leesclub van Hebban en heb ik een aantal boeken gewonnen. Kopen jullie veel boeken?


Ik had op marktplaats de L.A. Candy trilogie én de Fame Game trilogie van Lauren Conrad gekocht. Deze boeken vindt ik echt erg leuk en kan ik zeker aanraden! Over L.A. Candy had ik al een recensie geschreven! Klik hier als je die wilt lezen.


Ik had Ottilie en de drochtenjagers en Ottilie en de monstermacht van Rhiannon Williams gewonnen met een winactie van magicofbooks. 


Ik had RAAK ME. NIET. van Laura Kneidl gewonnen met een winactie van booksbeersandbeyond gewonnen. 


Ik heb Truth or Dance van Chinouk Thijssen gekocht. Truth or Dance is het eerste deel van de trilogie en de andere delen had ik al (aanrader!!) 


Ik doe mee aan de leesclub van Motief X door Stefan Ahnhem op Hebban. Dit boek heb ik als papieren boek gekregen en is wel 526 pagina's!


De eerste twee delen van de Lunar Chronicles had ik voor mijn verjaardag gekregen (Cinder en Scarlet door Marissa Meyer.)


Ik heb ook het recensie exemplaar van De Uitweg door Ilona van Hilst mogen ontvangen. De blog komt binnenkort online!

Juni was een maand vol nieuwe boeken. 

zaterdag 4 juli 2020

Recensie: Ik heb haar Judy genoemd


Recensie Ik heb haar Judy genoemd door Wim Rhebergen
Een prachtig boek geschreven door Wim Rhebergen. Ik heb haar Judy genoemd telt wel 477 pagina's en is in 2020 uitgegeven door uitgeverij Gopher. 

Waar gaat Ik heb haar Judy genoemd over?
Wanneer de oorlog Nederlands-Indië binnendringt, verandert het leven van Henny volledig. Het veilige gelukkige bestaan van het jonge schoolmeisje transformeert langzaam in een afschuwelijke tijd vol verlies, pijn en armoede. In de bizarre dagen van de beginnende oorlog wordt Henny uitgehuwelijkt aan een vreemde man, om zo de huisvesting voor haar familie veilig te stellen. Nog jong en niet-wetend wat moederschap inhoudt, bevalt ze van haar dochter Judy. Al snel ontwikkeld Henny zich van een onschuldig meisje tot een jonge vrouw die vecht voor haar familie, maar ook voor haar eigen geluk.

"Het gezin, waartoe ze behoorde, werd diep geraakt. Van de bevoorrechte situatie waarin het gezin leefde, bleef weinig over. Ze stonden machteloos in het geweld dat hen overspoelde."

Is Ik heb haar Judy genoemd een aanrader?
Ik heb haar Judy genoemd is een heftig, aangrijpend en waargebeurd verhaal. Henny heeft in de laatste jaren van haar leven haar levensverhaal aan de auteur, Wim Rhebergen verteld. Dat het waargebeurd is maakt het verhaal nog aangrijpender. 

Het begint met een belangrijk gedeelte uit het verhaal. Daarna lees je een stuk over de auteur en Henny en waarom het boek tot stand kwam. Dit vond ik jammer genoeg erg lang duren, alhoewel het wel interessant was. Wat ik ook lang vond duren zijn de herinneringen van Henny van vóór de oorlog. Het gaf een goed beeld van het leven van vóór de oorlog, maar duurde erg lang. Daarna bleef ik in het verhaal en kon ik niet stoppen met lezen.

"Maar toen kwamen de oorlogen. De oorlogen maakte alles kapot. Zij het schoolmeisje zag het gebeuren. Hoe de zekerheiden verdwenen."

Na de herinneringen kwam de oorlog en de heftigheid daarvan. Henny en haar familie hadden het niet makkelijk. Interneringskampen, honger, armoede, Henny heeft het allemaal meegemaakt. Alles werd g
goed beschreven en zorgde dat je in het verhaal bleef. 

Dit boek zorgt ook voor verdieping in de feite over de oorlog in Nederlands-Indië. Zoals wanneer wat gebeurde, met jaartallen en datums. Ook worden de verhoudingen tussen de Nederlanders en de Indiërs goed beschreven.

De personages zijn goed beschreven en dat zorgt dat je goed in het verhaal blijft. De vele broertjes en zusjes van Henny bleven veelal op de achtergrond, op een paar na, maar voor het lezen was dat niet hinderlijk.

Het boek leest fijn en geeft een goed beeld van de oorlog in Nederlands-Indië en de inpact die het na vele jaren nog steeds heeft. Het boek zit vol met mooie quotes en zinnen. Ik raad dit boek zeker aan! 

Ik dank uitgeverij Gopher voor dit recensie-exemplaar.

4/5 sterren                                                woensdag 1 juli 2020

Recensie: de uitweg


Uitweg door Ilona van Hilst
De uitweg is een 341 pagina's tellend boek dat geschreven is door Ilona van Hilst. Het boek is in Juni 2020 uitgegeven door Batavia Publishers. Het is een avonturenroman en het vierde boek van de auteur. 

Waar gaat de uitweg over?
Een groep vrienden gaat op een ontspanningsweek naar het eiland Lanzarote. Hun vijf peuters brengen ze zonder bedenkingen onder bij hun vaste oppas in Nederland. De uitgerangeerde antropoloog en zelfbenoemde coach Chris is hun gastheer tijdens de week. Zijn vrouw vertrekt voor een belangrijke lezing naar Leipzig, maar raakt ter plekke verstrikt in een net van corrupte oud-collega's. Ondertussen krijgt de groep een verontrustend bericht van een kinderoppas. Wanneer ze ook nog eens op bizarre wijze geïsoleerd raken van de buitenwereld, is de verwarring compleet. Het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat iedereen fysiek of metaal op zoek is naar de uitweg...

"Iedereen is op zoek naar een uitweg..."

Is de uitweg een aanrader?
De uitweg is een avonturen roman, maar ik vindt dat je het bijna een triller kan noemen. Het is namelijk erg spannend en zelf weet je ook niet precies wat er gebeurt. Er is namelijk wel een complot...

Het boek leest vlot en door de spanning blijf je doorlezen. De wisselende perspectieven zijn erg fijn bij het lezen en er lopen ook meerdere verhaallijnen door elkaar heen. De verhaallijn van de groep vrienden, die van de oppas opa en de peuters én die van Marcia, die naar Duitsland gaat. 

Wel moest het verhaal even opstarten en was het in het begin een beetje vaag. Maar toen ik eenmaal in het verhaal zat, kon ik niet stoppen met lezen. Ik heb het ook binnen één dag uitgelezen. 

"'ja,' reageert ze ernstig. 'Ik moet jullie iets bekennen.'"

De meeste personages zijn goed uitgewerkt. Zoals Marcia en Chris, de twee die op Lanzarote wonen. Chris ontvangt de gasten en Marcia is naar Duitsland, waar ze ook in de problemen komt. Van de gasten zijn Bianca, John, Carin, Max en Bridget ook goed uitgewerkt. Maar van de rest van de vriendengroep kon ik me niet echt in ze inleven en waren ze een beetje oppervlakkig. Gelukkig word de hele vriendengroep aan het begin duidelijk voorgesteld en weet je wel genoeg over de personages om in het verhaal te blijven.

Dat er veel personages waren zorgde er wél voor dat er altijd wel iets gebeurde. Ook kwamen er veel informatieve details over het eiland en het werk van Marcia naar boven, wat het ook leuk maakt. 

'''En weet je wat ik eigenlijk niet snap...' fluistert Max terwijl hij samenzweerderig over de tafel gaat hangen."

De verhaal opbouw leest prettig en boven elk hoofdstuk staat de datum, tijd en de plaats waar ze zijn. Dat maakt het overzichtelijk en zorgt dat je het verhaal goed begrijpt. Ook de schrijfstijl is prettig en die neemt je mee in het verhaal. 

Ik raad dit boek zeker aan! Het is een avonturenroman vol spanning. 

Ik dank uitgeverij Batavia Publishers voor dit recensie exemplaar. 

4/5 sterren                                               

dinsdag 30 juni 2020

Tag: fivefingerstackchallenge

 

Tag: fivefingerstackchallenge
Ik zag hem al een paar keer voorbijkomen en het leek me een leuke tag. Aangezien het een tag is ben ik natuurlijk ook door iemand getagt. Namelijk door Littlemissantwerp (op Instagram). Een boek dat ik altijd aanraad: 
Er zijn heel veel boeken die ik altijd aan kan raden. Er zullen geen helden zijn van Anna Seidl en RAAK ME. NIET. van Laura Kneidl. Maar als ik er echt een moet kiezen... ik kies dan Dit Is Hoe Het Ging van Astrid Boonstoppel. Het is een heftig verhaal wat echt indruk heeft gemaakt. Een boek dat ik binnenkort beloof te lezen:
Onsterfelijke liefde van Cate Tiernan. Ik heb dit boek al heel lang in mijn kast staan, maar nog nooit gelezen of een hele tijd geleden. Geen idee, want de tekst op de achterflap komt me niet echt bekend voor. Toch lijkt dit boek me erg leuk! Dit boek wil ik nog graag lezen, maar er komt steeds van alles tussen... Een boek dat ik een duim omhoog zou geven:
Cinder, van de Lunar Chronicles. De Lunar Chronicles is denk ik mijn favoriete boekenserie! Cinder krijgt dus echt een duim omhoog! Het is zo leuk om een boek te lezen dat gebaseerd is op een sprookje, maar toch heel anders is. Net als harteloos, is de serie gebaseerd op een boek dat al eerder uit is gekomen. Toch zorgt Marissa Meyer met een originele draai ervoor dat het verhaal verrassend en spannend blijft.Een boek dat ik niet leuk vond:
Ik lees bijna alleen boeken die ik leuk vindt. Meestal als ik een boek niet leuk vindt is die geleend en niet van mezelf. Als ik een eigen boek moet kiezen die ik niet leuk vondt dan zou dat... na even zoeken tussen mijn boeken vond ik: de glazen vogel van Gerda van Erkel. Ik ben er ooit wel in begonnen, maar heb hem nooit uitgelezen. Het werd een beetje langdradig en las niet erg prettig. Ik ga binnenkort een tweede poging wagen. Misschien bevalt het boek me dan wel;)Een boek met een personages waar ik mee zou trouwen:
Geen idee eigenlijk;) Ik denk dat áls ik echt moest kiezen het personages uit de Twilight zijn. Geen idéé welke, want al die personages zijn zo goed beschreven en hebben totaal andere eigenschappen. 

Het is natuurlijk een tag, dus ik heb ook drie mensen getagt (op Instagram) nu is het jullie beurt! Als je een leuke tag ziet en/of invult tag me gerust! Ik vindt het namelijk erg leuk om in te vullen.


Wrap up Juni

De tijd gaat snel, en nu is ook Juni al voorbij! Ik heb best een groot aantal boeken gelezen! Jullie ook? Over bijna elk boek heb ik een recensie geschreven. Klik maar op het de titel van het boek onder de foto voor de recensie!Infamous van Lauren Conrad (recensie volgt nog)
De remedie van Suzanne Young (geen recensie, wel van deel 1 van deze trilogie)
De gifgenoten van Rani de Vadder (proeflezen, dus nog geen recensie)
Wens voor de wereld van Manon Visser (proeflezen, dus nog geen recensie)
Verwoest van Margje Woodrow
De zilveren uitverkorenen van Evy Laumen (proefgelezen, dus nog geen blog)
Killer, Pretty Little Liars 6, van Sara Shepard. 
Dance or Die (Truth or Dance #3) van Chinouk Thijssen (recensie komt in juli)
Aan alle jongens van wie ik heb gehouden van Jenny Han 
Ottilie en de monstermacht van Rhiannon Williams (recensie komt in juli)
Het oog van de dageraad van Maarten Bruns
Motief X van Stefan Ahnhem (recensie komt in juli)
Adam Oase deel 4 van Nico de Brackeleer
Cinder van Marissa Meyer
Raak me niet van Laura Kneidl (recensie komt in juli)

Wel 25 boeken deze maand! Hoeveel boeken hebben jullie gelezen? Er zaten heel leuke boeken tussen! 


maandag 29 juni 2020

Win 5 boekenleggers!


Winactie!
Win 5 leuke boekenleggers naar keuze. Ze zijn stevig, aangezien ze geplastificeerd zijn, dus kan je er lang mee doen! Je mag uit deze 9 boekenleggers de 5 leukste uitkiezen. Welke zou jou leuk lijken? Mijn persoonlijke favoriet? De meest rechtse, waar 'Jungle' op staat!

Hoe doe je mee?
Plaats onder deze post, of die op Instagram of Facebook een reactie. Op Instagram en Facebook moet je twee mensen taggen, de post liken en mij volgen/ mijn pagina leuk vinden. 

Wil je extra kans maken?
Zet de post op Instagram of Facebook in je verhaal en tag mij zodat ik het zie. Je mag op Instagram en Facebook zo vaak je wilt 2 mensen extra taggen. Elke twee mensen is een extra lootje. 

Tot wanneer kan je meedoen?
Je kan tot en met donderdag 9 juli 2020 meedoen. 10 juli maak ik de winnaar bekend. Je kan alleen meedoen als je in Nederland woont. 

Doe jij ook mee? Succes! 


Recensie: waarom moet ik u tegen jou zeggen?


Waarom moet ik u tegen jou zeggen?
Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is de debuutroman van Karin Driegen. Dit 239 pagina's tellende boek is in 2020 door uitgeverij WKD uitgegeven. 

Waar gaat het boek over?
Tegen de achtergrond van het Groningse grensdorp in de tweede wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als zij haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi's en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zich ooit vergeven? Waarom moet ik u tegen jouw zeggen? is een roman over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving. Mijn roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die mijn grootouders leverden en een oproep aan mijn lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld. 

"Ze staart naar het beschikbare rantsoen. Een half verrotte koolraap, één ui, een paar zielige worteltjes en een weckpot met snijboontjes."

Is: waarom moet ik u tegen jou zeggen? een aanrader?
Het boek neemt je mee in de tijd van de tweede wereldoorlog en de jaren daarna. Het geeft goed weer hoe de oorlog geweest was en hoe heftig het was. Ook de gruwelijke dingen worden goed beschreven. Het is een heftig, maar mooi verhaal.

"Er wordt hard op deur gebonsd. Drie keer. Het moment dat hij jarenlang vreesde. Carla roept van beneden: 'Vlug pa, verstop je.' Maar het is al te laat, ze hebben hem al gezien."

In het begin van het boek moet je eerst een beetje inkomen. Maar als het verhaal eenmaal is opgestart kan je het boek niet meer wegleggen. De gevoelens van Minnie en Douwe worden goed weergegeven en zorgen dat je de personages begrijpt. 

"Op de hoek van de straat staat een Wehrmachtsoldaat. Een roerloze infanterist in groen uniform. Met zijn norse uitdrukking onder zijn held met het machinegeweer in de aanslag speelt hij zijn rol."

Wat het verhaal ook erg realistisch maakt is dat het deels waargebeurd is. Het verhaal is namelijk gebaseerd op het leven van de grootouders van de schrijver. Het boek is ook aan hun opgedragen:

"Voor mijn opa die ik nooit gekend heb.
Voor mijn oma die ik liefhad."

Het is een vlot verhaal met een prettige schrijfstijl. Karin Driegen laat duidelijk zien dat schuldgevoel en de nare herinneringen aan de oorlog nooit helemaal overgaan. Het tweede deel van het boek gaat namelijk over hoe het na de oorlog verdergaat. De tijdsprongen die tussen de hoofdstukken zaten vond ik toen wel erg groot maken, wat ervoor zorgde dat je niet helemaal meer in het verhaal bleef. Wel was er een mysterieuze brief die Minnie kreeg. Pas helemaal aan het eind kom je te weten wat er allemaal in die brief stond.

"Zelfs midden in de oorlog zijn er ochtenden dat je opstaat en alles op zijn plaats lijkt te vallen."

Het boek is goed opgebouwd met een duidelijke verhaalopbouw en een mooi einde. Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een mooi boek over de oorlog.

Ik dank Karin Driegen voor dit recensie exemplaar.

                                                  4/5 sterren

Recensie: Hart van glas

Hart van glas door Miranda Peters Hart van glas is een 294 pagina's tellend boek dat door Miranda Peters geschreven is. Het is het eerst...